sobota, 2 stycznia 2016

Zdrowe babeczki czekoladowe

Cześć wszystkim!
Dzisiaj specjalny przepis na pyszne, zdrowe muffinki czekoladowe. Wzięłyśmy go ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffinki_czekoladowe_bezglutenowe/przepis.html i lekko dostosowałyśmy do naszych potrzeb. Muffinki wyszły nieziemskie, więc na pewno często znajdą się na naszych stołach :)


Składniki:

*140 g jogurtu naturalnego
*4 łyżki miodu
*1 jajko
*1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
*2 łyżki mąki ryżowej
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki kakao
*4 łyżki wiórków kokosowych
*4 łyżki posiekanych orzechów 
*50 g ciemnej czekolady
*opcjonalnie: 2 łyżeczki siemienia lnianego
*11 papilotek na muffinki
Te składniki starczają na około 11 babeczek.

PRZEPIS:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Standardową formę na muffiny wypełnić 11 papilotkami.
W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana z jogurtem naturalnym. Następnie dodać miód oraz jajko, wszystko wymieszać widelcem.
W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę ryżową, sodę, kakao, wiórki kokosowe i orzechy.
Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem lub łyżką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Nałożyć ciasto do 11 papilotek, posypać posiekaną czekoladą i piec przez ok. 25 minutyWyjąć z piekarnika i ostudzić. Muffinki nie wyrastają ponad poziom papilotki, środek może się troszkę zapaść.
SMACZNEGO!
Ola i Ola
Zapraszamy na: 
Instagrama  https://www.instagram.com/healthydoubleo/
Pumpup'a healthydoubleo
Możecie pisać do nas na gmail'a healthydoubleo@gmail.com 

1 komentarz: